Zweden

 

  Zweden

Algemeen Economie
Geschiedenis Bevolking & Cultuur
Steden Steden

Algemeen
Samen met Denemarken, Noorwegen, Finland en IJsland vormt Zweden Scandinavië. Hiervan is Zweden het grootste land. De buurlanden van het land zijn in het westen en noorden Noorwegen en in het noordoosten Finland.

Het is 11 keer groter dan Nederland en 15 keer groter dan België. De wateren die Zweden omringen zijn in het zuidwesten het Kattegat, in het zuidoosten de Oostzee en in het oosten de Botnische golf. Het land heeft 21 provincies en de hoofdstad is Stockholm.  Het hoogste punt van Zweden is de Kebnekaise met 2121 m.

Cultureel, geografisch en historisch wordt Zweden opgedeeld in drie landsdelen, welke op hun beurt in 25 zogeheten landschappen zijn onderverdeeld: Norrland, (Noord-Zweden) met de landschappen Ångermanland, Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Lapland, Medelpad, Norrbotten en Västerbotten; Svealand (Midden Zweden) met de landschappen Dalarna, Närke, Södermanland, Uppland, Värmland en Västmanland (Zuid Zweden); Götaland, met de landschappen Blekinge, Bohuslän, Dalsland, Gotland, Halland, Öland, Östergötland, Skåne, Småland en Västergötland.

Geschiedenis
De Zweedse historie start meer dan 2000 jaar geleden, met het binnentrekken van de Germanen vanuit het zuiden. Vanuit Scandinavië vonden er allerlei plundertochten plaats vanaf de 8e eeuw. Deze werden gedaan door de Vikingen, die op zoek naar een buit waren en hierdoor de kusten van Europa afstroopten. Ook werd er veel handel gedreven. Kooplieden trokken vanuit Zweden naar de rivieren van Oost-Europa waar ze handelsposten tot aan de Zwarte Zee vestigden.  Zweden kende zijn Gouden Eeuw in de 17e en 18e eeuw. Het grondgebied werd destijds met wapengeweld uitgebreid. Aan het einde van de Napoleontische oorlogen vormden Zweden en Noorwegen ‘de Verenigde Koninkrijken van Zweden en Noorwegen’. In 1905 scheidde Noorwegen zich weer af. Zweden was in de 19e eeuw één van de armste landen in Europa, waar veel misbruik van alcohol voorkwam. Een groot deel van de bevolking emigreerde in die tijd naar de Verenigde Staten. Tijdens de 2e Wereldoorlog bleef Zweden neutraal, wat zorgde voor tegenstrijdige handelingen. Het land is geen lid van de NAVO vanwege zijn neutraliteit, en moet zijn defensie dus zelf organiseren. Hierdoor heeft het land een aardig grote wapenindustrie. Sinds 1995 is Zweden lid van de Europese Unie met Karel XVI Gustaaf als koning van Zweden sinds 19 september 1973.

Economie
Vooral de dienstensector is groot in Zweden. 74 procent van de inwoners is hier werkzaam in. In de industriesector werkt 24 procent en 2 procent werkt in de landbouwsector.

Bevolking en cultuur
Zweden is een dunbevolkt land en heeft ongeveer 9.400.000 inwoners. In de stedelijke gebieden leeft ongeveer 85% van de bevolking. Tot de 2e Wereldoorlog woonden er weinig immigranten in het land, maar in de afgelopen 50 jaar zijn vooral vluchtelingen en gastarbeiders uit Oost-Europese landen, Finland, Zuid-Europa, Latijns-Amerika en Vietnam binnengekomen. Nog steeds bestaat zeker 90 procent van de inwoners uit Zweden. De Finnen hebben een inbreng van 2,5 procent en de overige 7,5 procent is een mix van verschillende nationaliteiten.

De Zweden kunnen afstandelijk overkomen, wat te maken heeft met hun behoefte aan privacy die ze anderen ook gunnen. Het land zelf kent weinig klassenverschillen. Alle Zweden behoren tot de middenklasse, wordt ook wel gezegd.

Vervoer
In Denemarken ligt de Sontbrug, wat een brug en tunnel is naar Zweden. Verder zijn er internationale veerdiensten afkomstig uit en naar Duitsland, Polen, Denemarken, Finland en Estland. Vanaf Utrecht is het 1.072 kilometer rijden voordat je in Gothenburg bent. Wel moet je hierbij gebruik maken van de veerverbinding Puttgarden – Rödby en Öresundsbrug. Er zijn drie luchthavens in het land, namelijk in Stockholm, Gothenburg en Malmö. Vanuit Schiphol duurt een vlucht naar Stockholm ongeveer 2 uur..

Steden

Stockholm hoofdstad van de Zweden
Gothenburg 2e stad van Zweden, waar de auto’s van Volvo vandaan komen
Malmö de derde stad van Zweden en voor veel met de auto reizende toeristen de eerste bestemming binnen het land
Gotland en Öland de meest grote eilanden van Zweden